Bra Gear: Janji

Den löpande kläder Företaget är på ett uppdrag att expandera rent vatten tillgång över hela världen.

Quick, namnge världens mest värdefulla resurs. Olja? Nope. Guld? Inte ens i närheten. ”Det är vatten”, säger 32-årige Dave Spandorfer, en av grundarna av rinnande kläder varumärke Janji. Data backar upp honom. Vatten är inte en gränslös resurs, som 3 av 10 (2,1 miljarder) människor som för närvarande saknar tillgång till rent dricksvatten och 6 av 10 inte har säkert hanterade sanitära anläggningar, enligt en 2019 rapport från Unesco. Situationen förbättras inte, och år 2030 kunde vattenbrist förskjutas mellan 24 och 700 miljoner människor.

Vatten är vad Spandorfer och kollega Janji grundare Mike Burnstein hade i åtanke när en glödlampa gick på väg till sina 2010 Collegiate NCAA Division III Friidrott möts final. Utbildningen partners hade alltid vetat att det fanns mer att köra än att vinna. På den åtta timmars bussresa, de talade om vad det skulle ta att lansera en helt inspirerad av vad de älskade mest om sin sport-att det erbjuder ett sätt att utforska världen, kontakt med andra löpare och vara en god kraft.

Ett år senare, lagkamrater säkrade ett bidrag för en social inverkan affärsplan och grundade Janji med avsikt att omvandla denna vision till verklighet. Deras mål är att förbättra tillgången till rent dricksvatten på de platser människor springa runt om i världen.

”Vi ville uppmuntra människor att utforska olika platser runt om i världen; kontakt med lokal konst och lokala löpare på denna plats och berätta sina historier; och skapa förändring genom att utforma en hållbar löpverk med en 2% giveback av medel till ren vattenlösningar som är specifika för denna plats”Spandorfer säger.

En högt mål, men nio år senare, är Janji på god väg att nå sin vision. Deras modell börjar med att välja en region inför vattenbrist. Den Janji laget sedan samarbetar med en lokal konstnär att designa en kollektion av rinnande kläder som hyllar landets kultur och väljer ut en lokal vattenrelaterad organisation för att ta emot 2% av försäljningen från samlingen. Resultaten gör en inverkan.

Ta Kenya, där Janji partnerskap med lokala ideella Evidence Action hjälpte ge 25.000 personer med ett års rent vatten. Eller Peru och Bolivia, där varumärket slagit sig ihop med vatten för människor att få 150.000 personer förbättrad tillgång till vatten och sanitet. Hittills har varumärket donerat nästan $ 500.000 till partners för att hjälpa säker tillgång till rent vatten för samhällen runt om i världen.

Runners hitta sin klivet vid solnedgången i Santa Fe, New Mexico. Janji senaste kollektion, designad i samarbete med ultrarunner och konstnären Christian Gering, är inspirerad av dessa landskap.

Den här säsongen intäkterna från märkets amerikanska Southwest linje, ett samarbete med ultrarunner och konstnären Christian Gering, syftar till att hjälpa adress vattenbrist i sydvästra USA, där förhållandena är svåra. Regionen har varit i en torka för mycket av de senaste åtta åren, enligt Naturvårdsverket, och temperaturer över större delen av regionen ros på vissa ställen med så mycket som 3 grader emellan 1901 och 2016, enligt uppgifter från den senaste nationella klimat Assessment 2018. ”Detta är endemiska problem som blir värre” Spandorfer säger.

Den Janji teamet uppmanade 30-årig Gering, som härstammar från Pueblo gemenskap Katishyta (Pueblo San Felipe), ca 30 miles utanför Albuquerque, att utforma linjen. Kläderna har berg, stjärnor och massor av färgbildspråk Gering går tillbaka både sina egna Pueblo rötter och kultur urbefolkningars över den amerikanska Southwest.

Gering var det självklara valet för samarbetet med tanke på hur integrerad drift är att hans konst. ”Christian är inte bara en löpare. Han är ett berg löpare”Spandorfer säger. ”Han är om höjd. Han handlar om att vara mellan jorden och stjärnorna. Det är bara naturligt att bergen spelar en roll i Janji linje eftersom de spelar en stor roll i Christians liv.”

I själva verket innebär Gering s kör vana att gå hög, lång och snabb. Under de senaste åren har han brutit banrekord vid 2018 Jemez Mountain Trail går 50-miler och Arizona Javelina Jundred 100K. Han slutade fyra på USA Track & Field 50 mil spår VM förra året, som täcker avståndet i sex timmar och 56 minuter. Sex månader senare hävdade Gering femte på Pikes Peak Marathon, där han avslutade 13,3 mil, 7800 fot uppstigning till 14.115 fot toppmötet i 2 timmar och 29 minuter, med en total tid på tre timmar och 54 minuter.

Löpare i Janji nyaste linje. Två procent av intäkterna från varje köp går mot rena initiativ vatten under den amerikanska Southwest.

Även höjd, avstånd och hastighet är ”vad” av Gering s rinnande karriär, ”varför” center mer på anslutning (till jorden och dess folk) och transformation (av jaget och världen). ”Vi kan vara groundeD, rotad till landet, men vi strävar efter och vi påverkar också av våra himmel, säger han och noterar att han uppskattar att Janji också firar kultur och samverkan hos människor och plats – och deras bevarande. “När jag kan träna och vara i en skapande rutin, påminner jag bara om människor om makten som ligger inom oss när vi lägger engagemang, disciplin och självkännedom.”

Dessa idealer är också kärna till Janji. Dess företag motto är “evig framåtriktad rörelse (p.f.m.),” som översätter till ständig förbättring, med fokus på hållbarhet och social rättvisa. Märkets primära tyger är BlueSign®-godkända och Oeko-Tex®-certifierade och en tredjedel av dess huvuddukar använder återvunnet polyester. Spandorfer och Burnstein säger att de bryr sig djupt om att “försöka hantverkare som gör att du mår bättre, det gör att du vill gå på ett litet mer”, säger Spandorfer.

Den anledningen till att vara i skarpare fokus 2018 när varumärket lanserade Janji Collective, ett medlemskapsprogram med speciella förmåner som en rabatt på 15%, tillgång till en digital plattform med kolleger och en inbjudan att delta i den årliga Janji-reträtten. Varje cent av den ena gången går $ 50 medlemsavgift för att stödja renvatteninitiativ. Idag, på toppen av varumärkets 2% Geback-program, har det kollektiva donerat ytterligare $ 119.050 för att förbättra tillgången till renvatten över hela världen.

Trots allt erkänner Spandorfer Janjis ansträngningar kan bara göra så mycket. “Vi är ett litet, nisch-löpande företag. Vi kommer inte att lösa världens problem, säger han. Ändå är det ingen ursäkt för att inte “göra vår lilla del för att göra världen lite bättre en gång i taget.”

För mer berättelser om varumärken som gör bra jobb, besök vår bra redskapssida.

God växellunning

Courtney holden

Courtney flyttade till Boulder, Colorado, för att driva sin dröm om vandring, cykling, skidåkning och skriva om det. Hittills tränar sakerna. Under de senaste fyra åren har hon övergått från 100 mil dagar på sin vägcykel till backpacking med en fylld kanin, tonka lastbil och toddler i släp. Hennes man kommer också. Hon bekänner att föredra dietkoks till hantverk öl. Rei medlem sedan 2011.
Läs mer

Relaterade artiklar

De bästa mellanmålet för något utomhus äventyr

Ashley Brown | 11 juni 2019

Kör vid varje ålder

Jess Daddio | 14 maj 2019

De 8 bästa vandringsapparna du behöver ladda ner nu

Rei personal | 15 mars 2018

Inga kommentarer

Avbryt svar

Fyll i dina uppgifter nedan, eller välj ett alternativ att logga in:

Personal Logga in

Publicera kommentar

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *