• Uncategorized
  • 0

Hiit vs CrossFit – Lär dig skillnaderna

crossfit och intensitetsintervallutbildning (HIIT) är både populära och effektiva träningspass.
Det är knappast förvånande att båda har många likheter. Till exempel är både crossfit och HIIT utmärkt för viktminskning, extra styrka och en fantastisk övning på en timme eller mindre.
De två träningsregimerna är emellertid inte identiska. Och de ger några tydliga fördelar som kan göra ytterligare en önskvärd, beroende på dina fitnessmål.
Så vad är det bättre träning i Hiit vs Crossfit debatten? Här är allt du behöver veta.
Vad är HIIT?

HIIT inkluderar korta explosioner av intensiv träning växlad med perioder med låg intensitetsåterställning.
Typiskt är längden på HIIT-övning 10 till 30 minuter. Trots de korta träningsperioderna är hälsoeffekterna jämförbara med två gånger längden på andra övningar.
De faktiska aktiviteterna kan variera, inklusive löpning, cykling, hoppa rep eller andra kroppsviktiga träningspass.
Vem kan göra hiit?
Hiit är ett fantastiskt övningsval för individer i alla åldrar i gott fysiskt tillstånd. Så länge som någon inte har någon medicinsk anledning att inte träna, kan de sannolikt utföra HIIT.
Men kontakta alltid din läkare innan du startar ett nytt träningsprogram. Om du har något av följande villkor är det alltid bäst att kolla med din läkare för att vara säker.
Hjärtproblem
Astma
Högt blodtryck
Diabetes
Andra tidigare skador

Hur många HIIT träning per vecka?
Två eller tre dagar i veckan är en möjlig mängd HIIT, så länge du bygger på 24 timmars återhämtning mellan sessioner.
Om du vill träna fyra gånger i veckan rekommenderar vi två HIIT och två styrketräningssessioner. Oavsett om du går hela kroppen eller bara överkroppen eller benen på styrkans träningsdagar är upp till dig.
Tänk på, om du utför benintensiv styrketräning en dag, det kommer att bli tufft om du har hiit sprints nästa dag. Försök att planera en dag med återhämtning eller yoga för det bästa resultatet.
HIIT FÖRDELAR
Du kan snabbt bränna kalorier med hjälp av HIIT. Till exempel, en forskning jämförde kalorier som tillbringades i HIIT i 30 minuter, lyft vikter, jogging och cykling. Forskare fann att HIIT används mellan 25 och 30 procent mer kalorier än konventionella övningar.
Ett annat sätt HIIT hjälper dig att bränna kalorier inträffar när du är klar. Flera studier har visat den anmärkningsvärda potentialen för att öka dina metaboliska taktiga timmar efter träning.
Exempel HIIT träningspass
Hand-frisläppande push-ups – Börja i en konventionell push-up-hållning och släpp din kropp till marken. Medan på marken lyfter dina händer av marken för en sekund, andas ut och skjut din kropp tillbaka hela vägen. Om du måste byta rörelse, gå ner till knäna.
Ryska vändningar – Ryska vändningar är HIIT-utbildning som förbättrar din kärna. Sitt på golvet, kontakta golvet med dina klackar eller lyfter dem något av golvet (avancerat). Håll händerna ihop framför dig och vrid din torso från sida till sida.
Bergsklättrare – Starta denna övning i pushup-positionen med händer axelbredd från varandra. Böj ditt vänstra knä och ta den till mitten av bröstet, sedan snabbt slå och återvända ditt vänstra knä till pushup-positionen och få din högra knä framåt. Fortsätt denna rörelse, alternerande vilket knä som kommer framåt.

Vad är crossfit?

CrossFit är ett högintensitets fitnessprogram som innehåller flera sport- och styrkaövningar. Några exempel crossfit övningar är squats, push-ups, pull-ups, burpee box hoppar och lungor. Människor som utför crossfit träningspassar gör träningspass av dagen eller wods.
Vem kan göra crossfit?
Alla kan träna crossfit oavsett ålder och fitnessnivåer. De anpassar tillvägagångssättet för att hjälpa varje individ att bli mer passform. Farföräldrar och olympier kan göra samma övningar – bara i modifierade former.
Hur många crossfit träning per vecka?
Du kan utföra CrossFit 3-5 dagar per vecka. Det är bäst att utföra crossfit och sedan vila nästa dag, så att dina muskler ska reparera. Du bör inte överstiga 5 dagar i rad, eftersom din kropp behöver minst en dag med återhämtning per vecka.
Crossfit förmåner
CrossFit erbjuder många fördelar. Här är bara några: ökad övergripande styrka, muskeltillväxt, förbättrad uthållighet, kardiovaskulär hälsa, ökad smidighet och flexibilitet, bränner kalorier och därmed viktminskning.
Andra fördelar med CrossFit är att det är en gemenskapsövning. Människor i likhet kommer tillsammans för att träna. De har vänliga tävlingar och vi bör inte underskatta supportnätet.
Exempel CrossFit
10 till 1 WOD Countdown – gör tio kettlebell svänger, var och en med en måttlig vikt följt av tio stubbar (håll en lätt hantel framför bröstet med båda händerna, squat med en hantel på plats, och stå rakt medan du ökar hanteln överhead .) Gör nio av varje, då åtta, och så vidare, ner till en av vardera.

Enkel träningsburpee – det här är en enkel crossfit-motion, där du måste göra så många burpees på åtta minuter som duburk.

WOD Body Weight – I denna Crossfit-övning kommer du att utföra 3 av 10 rundor av luftkorgar, push-ups, burpees eller ringbågar så intensivt som möjligt.

Hiit vs crossfit – Skillnader

HIIT fokuserar främst på planerade intensitetsintervaller och korta återhämtningsperioder. Ett exempel skulle vara att göra en uppsättning bergsklättrare i en minut, sedan vila i 15 sekunder, sedan utför 2 fler uppsättningar.
Crossfit träningspass följer en definierad period eller en uppsättning repetitioner. CrossFit ger utbildningsmål, såsom antalet repetitioner för att uppnå under en viss period.
Crossfit Training erbjuder en mer konkurrenskraftig kant. Många idrottare deltar varje år i CrossFit Open och Crossfit-spelen. Även i dagliga wods publicerar tränare resultat på interna brädor. Så det finns alltid vänlig konkurrens med dina kamrater.
Hiit vs crossfit – likheter
Hiit vs crossfit har definitivt likheter. En av CrossFits mest uppenbara paralleller med HIIT är dess kretsliknande regimer. Många av träningsprogrammen inkluderar kardio och korta viloperioder för att förbättra uthållighet, styrka och smidighet.
Det är viktigt att ta bort monotoni från övningar i både HIIT och CrossFit. Det “kontinuerligt varierade” mottot av crossfit kan också ses i HIIT. Träningarna varierar varje dag, och deltagarna behöver lära sig att anpassa sig. Detta bidrar till att öka fitnessnivåerna. För att se de flesta resultat bör deltagarna i båda regimerna använda en tränare eller tränare.
Båda typerna av träning kräver ett åtagande och kör som andra träningsregimer kanske inte har.
CrossFit och HIIT är båda för individer som önskar något mer att uppnå. Oavsett om det är allmän hälsa, förbättrad muskelton, styrka vinster eller på annat sätt, visar bara upp och flyttar inte det under en crossfit eller HIIT-session.
Hiit vs Crossfit – som bränner mer kalorier?
HIIT är mer fokuserad på “Burning Calories” än CrossFit. Som viktminskning är HIIT bättre lämpad.
Skaparna av CrossFit hade inte för avsikt att det skulle användas enbart för viktminskning. Idrottare med dagliga tyngdlyftande aktiviteter, rörlighetsövningar och wods bygger muskulösa kroppar och håller därför sin optimala vikt. Men betoningen är inte på viktminskning men på styrka och fitness.
Varför hiit & crossfit istället för andra typer av träning?

HIIT ska hjälpa dig att se den viktigaste muskeltonen och viktminskningen så snabbt som möjligt. Detta beror på att HIIT-aktiviteter brinner mycket kalorier. Resultaten kan variera, men efter några veckor bör du se en förändring.
Även om andra fitnessregimer också kommer att bränna kalorier, kan effekterna inte vara lika tydliga som CrossFit eller HIIT och kan kräva mycket längre tid för att se resultaten.
Sammanfatta
Så vilken träning vinner i HIIT vs Crossfit-tävlingen? Tja, det beror verkligen på vad ditt mål är. Om du vill fokusera på att få övergripande styrka och muskelmassa, är CrossFit förmodligen vad du ska arbeta på. Men om ditt mål är att bränna kalorier och gå ner i vikt medan du toning muskler, har du utbildning. Eller du kan ha det bästa av båda världarna och gör båda!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *